Извештај: Најбогатите 1% испуштаат исто количество CO2 како две третини од населението
Фото: ЕПА
1700492281

Извештајот на Оксфам, објавен во неделата и заснован на истражување на Стокхолмскиот институт за животна средина (СЕИ), ги проценува емисиите на потрошувачката на различни приходни групи. Наодите од студијата го истакнуваат јазот помеѓу јаглеродниот отпечаток на супербогатите, со нивниот начин на живот и инвестиции во фосилни горива богати со јаглерод, и остатокот од светот. Кјара Лигуори, висок советник за политика за климатска правда на Оксфам, рече дека супербогатите ја „ограбуваат планетата“, додека сиромашните ја плаќаат цената.

„Големиот оспег на климатска нееднаквост откриен во извештајот нагласува колку се нераскинливо поврзани двете кризи - меѓусебно се поттикнуваат - и итната потреба да се осигури дека зголемените трошоци за климатските промени паѓаат на оние кои се најодговорни и способни да платат“, рече таа.

„Јазот меѓу супербогатите и нас останатите е огромен. Би биле потребни околу 1.500 години за некој во долните 99 отсто да произведе јаглерод колку што имаат најбогатите милијардери за една година. Тоа е фундаментално неправедно“.

„Владите на глобално ниво, вклучително и Обединетото Кралство, мора да се справат со двојната криза на нееднаквост и климатските промени, насочувајќи се кон прекумерните емисии на супербогатите со тоа што дополнително ќе ги оданочуваат“.

„Ова ќе ги собере неопходните приходи кои би можеле да се насочат кон низа витални потреби за социјални трошоци, вклучително и праведна транзиција кон чиста, обновлива енергија, како и исполнување на нашите меѓународни обврски за поддршка на заедниците кои веќе го сносат најголемиот товар од климатската криза“.