Ангелов: Декларацијата на бугарскиот Парламент е официјален став на Софија за јазикот
1576233769

БАН објави реакција на Повелбата за македонскиот јазик на МАНУ, во која вели дека македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот јазик.

„На 3 декември 2019 година Собранието на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) усвои ‘Повелба за македонскиот јазик‘. Во неа се конструирани историски и јазични аргументи за заштита на официјалниот литературен јазик во Република Северна Македонија како посебен самостоен јазик со континуитет и генеалогија, кој во Скопје е наречен македонски“, реагираше БАН и дополни дека документот предизвикал „многу сериозни научни забелешки“.

Македонија ќе реагира на ставот на БАН дека македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот јазик. Властите во земјава најпрво детално ќе ја разгледаат објавата на БАН, потоа ќе следува реакција и преку Министерството за надворешни работи.

Декларацијата што ја усвои бугарскиот Парламент во октомври годинава, ја содржи поддршката за целосна интеграција на Северна Македонија во ЕУ, но под услов земјава да исполни серија услови во однос на историјата и јазикот.