Македонија

Останато од Македонија

Генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш му честиташе на премиерот Заев што Македонија е повторно стабилна држава и поставена да се движи во добра насока.

22 Септември 2017 - 19:01

Рефoрми и демoкрaтизaцијa вo Унијaтa нa млaди сили вo ВМРO -ДПМНЕ, пoбaрaa дел oд членoвите нa пoдмлaдoкoт нa пaртијaтa, кoи денескa се приклучијa нa „Рефoрмaтoрите”. Велaт декa пoвеќе oд 5000 членoви нa УМС веќе јa пoтпишaле Деклaрaцијaтa зa рефoрми и декa брoјoт се згoлемувa oд ден нa ден.

22 Септември 2017 - 18:29

Државниот инспекторат за локална самоуправа донесе решение да ги запре одлуките за организирање локални референдуми во општините за мигрантите на денот на Локалните избори, 15 октомври, и да поведе постапка пред Уставниот суд за оценување на уставноста и законитоста на донесените одлуки.

22 Септември 2017 - 18:24

Согласно роковникот за изборни дејствија, од понеделник, 25 септември, почнува изборната кампања за Локалните избори. Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги соопшти дека со допис ги известила радиодифузерите дека ќе продолжи со мониторингот на изборното медиумско претставување, во согласност со одредбите од Изборниот законик што се применуваат за време на изборната кампања.

22 Септември 2017 - 18:20

Во рамки на активностите на 72 Генерално Собрание на ОН во Њујорк, премиерот Заев присуствуваше на приемот кој го приреди германскиот министер за надворешни работи Зигмар Габриел за сите шефови на делегации на Генералното Собрание на ОН. 

22 Септември 2017 - 18:16

Заев оствари средба со претседателот на Генералното Собрание на ОН и голем пријател на Македонија Мирослав Лајчак, соопштуваат од владината прес-служба. На средбата се дискутираше за ситуацијата на Западен Балкан но и за промените кои се подготвуваат во ОН. 

22 Септември 2017 - 18:02

Од понеделник, 25.09.2017 година, работното време на Агенцијата за вработување на Република Македонија (АВРМ) и нејзините подрачни центри ќе почнува во 7:30 часот, а ќе завршува во 15:30 часот.

22 Септември 2017 - 17:52

Кривичниот совет на Апелациониот суд Скопје ја прифати жалбата на СЈО за предметот познат како „Триста“ и аудио записи од телефонски разговори ќе може да бидат користени како докази во предметната кривична постапка.

22 Септември 2017 - 17:42

Државната изборна комисија попладнево на седница треба да ја разгледа информацијата за пристигнатите барања за одржување референдуми на локално ниво на денот на локалните избори, 15 октомври.

22 Септември 2017 - 15:14

Управниот суд соопшти дека е отфрлена како неосновата тужбата на  Алијанса на Албанците на Зијадин Села против решението на Државна изборна комисија за избор на листа на кандидати за избор на членови на совет и листата на кандидат за градоначалник. Ваквата одлука е донесена на денешната седница на советот, согласно со член 67 од Изборниот законик.

22 Септември 2017 - 14:53

Премиерот имаше добра прилика во највисокиот светски политички форум, поексплицитно да ги образложи причините за спорот за името.

повеќе

Сферата на локалните јавни финансии претставува многу погодно поле за соработка на локалната власт со приватниот сектор.

повеќе

Драги пратеници, помислете добро пред да притиснете копче за двојазична Македонија.

повеќе