Протест наместо полни тезги

Затворени решетки и катанец на Зелениот пазар во Скопје (ФОТО)

Затворени решетки, катанци и празни тезги е сликата што утрово ќе ве пречека на Зелениот пазар во Скопје. Наместо да продаваат, пазарџиите поставија траанспарент на кој пишува „Протест" и заминаа пред Собранието да го искажат незадоволството против Законот за трговија на зелените пазари кој стапи во сила од 1-ви јануари годинава.

Лиценцата за тезгите чини 3600 денари, а за втора тезга, продавачите треба да платат дополнителни 2400 денари.

За дел од нив, како што посочуваат, пазарот им е единствена егзистенција. Тие бараат да се одложи или да се повлече законот.

Според новиот закон, пензионерите, социјалците, стечајците и хонорарците, нема да можат да работат. Лиценците ќе ги издава Комората задолжена за пазарџиите. 

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе

Очигледно во градењето на македонското општество заборавивме да ја промовираме правдата како негова примарна цел.

повеќе