Во Штип над 200 лица полагаа ловечки испит

Над 200 членови на ловечките здруженија  денеска полагаа ловечки испит во Штип. Николче Малинов, член на Управниот одбор на ЛЗ „Ловец“-Штип вели дека за разлика од минататите години денеска првпат ловечкиот испит се полагаше во Штип, а не во Скопје, со што оние кои сакаат да станат ловџии не се изложени на дополнителни патни трошоци.

„По подолго време Комисијата дојде во Штип, а не како порано кога членовите мораа да одат во Скопје и да полгаат електронски. Сега е малку поедноставно, благодарение на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Идните ловџии денеска покажуваат знаење и се работи во две групи. Полагањето се одвива преку целиот ден, со цел да полагаат сите 200 лица”, вели Малинов.

Тој, како што пишува МИА, истакна дека за полагање на ловечкиот испит пријавени се членови на ловечките здруженија од Штип, Радовиш, Конче, Македонска Каменица и Чешиново-Облешево.

Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска настава на македонски и албански јазик и социјални работници. 

повеќе

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе