Вангеловски: Отворањето истраги по истекот на 18 месеци можеби било за да се злоупотреби СЈО

Врховниот суд донесе начелно правно мислење во кое посочи дека СЈО не е овластен тужител за истрагите отворени по истекот на рокот од 18-те месеци, односно по 30 јуни 2017.

Аферата „Рекет", посочува првиот човек на Врховен, Јово Вангеловски, за ТВ 21, можеби покажува зошто се отворале истраги.

Непочитувањето на тоа мислење, според Вангеловски отвора сомнежи дека отворените случаи по 30 јуни 2017, се започнати со цел да се злоупотреби СЈО.

„Така личи од сегашна перспектива. Но, тоа е само логична претпоставка“, вели претседателот на Врховен суд.

ЕУ покажа дека не е во состојба да ги исполни ветувањата дадени пред скоро две децении во Солун и одлучи веќе да не се преправа.

повеќе

Кога политичарите сватија за каква моќна алатка се работи, час поскоро побрзаа да менуваат закони со кои „бомбите" нема да бидат докази.

повеќе

Брегзитот, односно напуштањето на Велика Британија на ЕУ, без сомневање ќе влијае врз градењето на новата политичка архитектура во Европа, со нова поделба на интересни зони на стариот континент.

повеќе