Утре резултати од екстерното тестирање за полуматурантите

Утре ќе бидат објавени резултатите од екстерното тестирање за полуматурантите, бидејќи ги очекуваат уписи за средно училиште на 28 и 29 јуни. Останатите резултатите од екстерното ќе се објават на 17-ти јуни. 

Тестирањето заврши вчера, а заменик-министерот за образование Спиро Ристовски е задоволен од тоа како се реализираше и рече дека минало без технички проблеми.

Наскоро ќе биде објавен и конкурсот за упис на високо образовните установи на државните универзитети. Ристовски вели дека веќе Владата ги утврдила предлог квотите за упис за академската 2016/2017 година.

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе