По повод денот на судството

Здравев им порача на судиите да ги почитуваат човековите права

По повод денот на судството, претседателот на Судскиот совет, Киро Здравев денеска упати честитка до судиите, судските службеници и сите вработени во судската власт, посакувајќи им добро здравје и успех во понатамошната работа.

Во честитката Здравев им се заблагодарува на судиите, судските службеници и сите вработени во судската власт кои, како што вели, останаа истрајни во овие тешки денови за граѓаните на нашата држава и за човештвото во целина и покажаа дека може да одговорат на секој предизвик.

„Нашата заедничка цел е „Обезбедување и гарантирање на самостојноста и независноста на судската власт" преку непристрасно применување на правото, неселективна правда, заштита на човековите права и основни слободи, еднаквост, рамноправност, недискриминација по кој било основи и обезбедување на правна сигурност врз основа на владеење на правото“, стои во честитката која ја упати Здравев во свое лично име и во име на од членовите на Судскиот совет.

Време е да се фокусираме врз суштинските проблеми. Време е да создадеме вистински ’општествен договор‘ за владеење на правото и на човековите права како главни столбови на европските вредности

повеќе

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе