Премиерот на суд за 27 април

Заев сведочеше: Се плашев дека ќе ми заврши животот

Премиерот Зоран Заев денес беше во Основиот кривичен  суд во Скопје како сведок за настаните за 27 април во Собранието, од 2017 година. Овој пат Заев беше во суд да сведочи во постапка во која по обвинителен предлог му се суди на обвинетиот Илија Петрушевски, вработен во државна служба, во затворот во Идризово. Тој на тоа место работел и во времето на насилството во Собранието, а работи и сега.

Премиерот Зоран Заев на сведочење за случај поврзан со настаните од 27-ми април во Собранието, рече дека како никогаш дотогаш стравувал дека ќе го загуби животот.

„Имав страв дека ќе ми заврши животот. Две и пол години се поминати не можам да се сетам на ликот кој е овде дека бил во прес салата. Секако не ми е сеедно како сограѓанин, но сепак очекувам правичен систем кој нема да дозволи да се повтори она што ние го преживеавме", рече Заев.

„Им се извинувам и на премиерот и на сите пратеници кои беа загрозени. Најискрено не придонесов на никаков начин ни со удари ни со ништо, само учествував“, рече обвинетиот Петрушевски.

Заев не побара оштета и побара од судот врз основа на доказите да донесе правилна одлука. 

За настаните од 27 април до сега заврши една постапка за која беа изречени високи затворски казни од првостепениот суд, а на ред чека и втор предмет, овој пат за организаторите. За нив одобрено е обвинението и треба да се закаже датум за рочиште. 

САД остануваат најмоќната држава во светот, но францускиот претседател Макрон прави сѐ да стане своевиден „пандан“ на претседателот на САД.

повеќе

Сега, кога нашата држава ја предводат анационални лидери, кога супериорната бугарска власт смрди од агресивен национализам, ќе биде тешко да се изгради цврсто пријателство.

повеќе

Иако Буџетот 2020 е популистички, сепак со цврстите ставови за отфрлање на субвенциите за возила и за промена на даночната политика на СДСМ, како и во идејата за понатамошно отворање на Министерството за финансии се наѕира дека Ангеловска знае што прави.

повеќе