На повтореното судење

За убиството на Пино затворска казна од 19 години

Дваесет и двегодишната Ангела Ѓоргиевска од Скопје повторно е осудена на казна затвор од 19 години, откако претходно скопска Апелација и ја укина првостепената пресуда според која обвинетата ја доби истата казна.

На Ангела Ѓоргиевска и се судеше за помагање на убиството. Првообвинет во овој случај беше Али Фуркан кој уште е во бегство.

Тој со пушка го застрелал во главата Пино Секондо во присуство на осудената Ѓоргиевска која пак според пресудата помогнала безживотното тело да го внесат во кола и да го закопаат во атарот на Љуботен.

Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот (авторитарност)?

повеќе

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе