Врховниот суд ги потврди 7 годишната казна затвор за Јанева и 9 годишната за Боки 13 за „Рекет“

Врховниот суд ги одби барањата за вонредно преиспитување на пресудите за случајот „Рекет“ на Бојан Јовановски и поранешната шефица на Специјалното јавно обвинителство, Катица Jанева. Ова значи дека остануваат да важат потврдените пресуди на Боки 13 и Јанева од Апелацискиот суд Скопје. Јанева за „Рекет“ беше осудена на затвор од 7 години, а Боки 13 на 9 години. И двајцата се на издржување на затворската казна во затворот во Идризово. 

„Врховниот суд на Република Северна Македонија ја информира јавноста дека на 1 јуни 2022 година постапуваше по предметот КВПКОК2бр.19/21, познат во јавноста под името „Рекет“, оформен по поднесените барања за вонредно преиспитување на правосилна пресуда поднесени од осудените Бојан Јовановски и Катица Јанева и одлучи барањата да ги одбие“, велат од Врховен суд.

Во јули минатата година Апелациониот суд Скопје ја потврди пресудата на Кривичниот суд Скопје за случајот „Рекет" со кој Јанева е осудена на казна затвор од седум години за „примање награда за противзаконито влијание" и „злоупотреба на службена положба и овластување, а Јовановски на девет години затвор за кривично дело „перење пари и други приноси од казниво дело". 

Римскиот политичар и филозоф, Марк Тулиј Цицерон, во I век пред н.е. укажал дека „кога немате основа за аргумент, злоставувајте го тој што ве обвинува“.

повеќе

Со појавата не енергетската криза многу земји отстапија од зацртаните планови за намалување на емисиите на стакленички гасови.

повеќе

Работите во Македонија забегаа до тој степен што за нив мора да се пишува отворено, „револуционерно“.

повеќе