Врховниот суд ја потвди затворската казна од 4 години и 8 месеци за Кочан за “Труст“

Врховниот суд ја потврди 4,8 годишната казна на Сеад Кочан за случајот „Труст". Оваа казна Апелацискиот суд во Скопје му ја намали од 6 години, на затвор од 4 години и 8 месеци. Пресудата за предметот „Труст" од 6 години затвор Кривичниот суд на Кочан му ја изрече во јули 2018 година.

„Врховниот суд на Република Северна Македонија ја информира јавноста дека на 23 септември 2020 година, одлучи по предметот заведен под КВП2бр.114/19, коj е оформен по поднесени барања за вонредно преиспитување на правосилна пресуда, поднесени од бранителите на осудениот Сеад Кочан од Скопје. Со донесената пресуда Врховниот суд на Република Северна Македонија поднесените барања на осудениот ги одби како неосновани и ја потврди пресудата на Апелациониот суд Скопје“, се вели во соопштението на Врховниот суд Скопје. 

Сеад Кочан е во затворот во Идризово и веќе ја издржува затворската казна која Врховниот суд ја потврди. 

Управителот на компанијата „Трансмет", Сеад Кочан беше осуден бидејќи со лажни документи учестувал и добил тендери за ископ на јаглен и јаловина во РЕК „Битола" на АД ЕЛЕМ вреден 17 милиони евра.

И Софија ќе треба да не го запре македонското евро-интегрирање на самиот почеток – и Скопје ќе треба да ја декомунистицира и дејугословенизира својата елита, економија, политика, наратива и медиуми.

повеќе

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе