Воислав Димовски не доби поддршка за уставен судија од Комисијата за прашања на изборите и именувањата

Попладнево Комисија за прашања на изборите и именувањата не го утврди предлогот Воислав Димовски да биде избран за судија на Уставниот суд.
Димовски, доскорешен јавен обвините од Основното јавно обвинителство во Охрид, за уставен судија беше предложен од опозицијата.

Пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Миле Лефков забележа дека се врши крајна партизација на судството и оти изборот на судии не се врши во Собрание, туку тоа е веќе договорена работа. Тој рече дека во салата не се присутни членовите на Комисијата од мнозинството за да се соочат со прашањето кој ги исполнува критериумите за истакнат правник а кој не.

„На наши неброени прашања, според кои критериуми беше избрана Татјана Васиќ, а судијата Тодор Витларов, со долгогодишно судско искуство, не беше избран, не добивме одговор. Ние предлагаме кандидати како Воислав Димовски, Витларов, за да бидат контраст на оние кои ги предлага мнозинството. Татјана Васиќ, без судско искуство, била советник во Министерството за здравство, подоцна во Министерството за правда. Додека таа беше советник во Министерството за здравство, многу од законите предложени од тоа Министерство овде беа турнати,“ рече Лефков.

Комисија за прашања на изборите и именувањата расправата за уставните судии треба да ја продолжи в понеделник. 

Самата идеја на странските директни инвестиции е да донесе нови вработувања со повисоки плати кои треба да ги исплаќа странскиот инвеститор.

повеќе

Треба да се размисли за тоа дека сите предлози и промени кои доаѓаат од Брисел, не можат ефикасно да се применат и во Македонија и да се дејствува во правец на благосостојба на граѓаните, а не само на профитите.

повеќе

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе