Во црна маичка со порака на хрватски, Југ ја дочека 12-годишната затворска казна

Со маичка на која е испишан текст на хрватски и мирно, без многу емоции Игор Југ ја дочека затворската казна од 12 години.

Во судница Југ дојде облечен во црна маичка на која на грбот пишува им ги продале соништата и дека нема кој да се бори за уморната земја.

„Продали су наше снове, јадни синови сухо злато бацили у блато, буѓење је било тако лепо, можда прекасно и невиној крвју плаќено. Еј уморна земјо, измучена, има ли још тко умрети за те", пишува на маичката која Југ ја носи на изрекувањето на пресудата.

За него судијката Добрила Кацарска пред изрекувањето на пресудата рече дека снимките покажале дека бил во Собранието и дека носел предмет на појасот.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе