За 11 месеци во затвор

Верушевски ќе добие 42.000 евра отштета од државата

Два милиони и 580 илјади денари или околу 42 илјади евра ќе треба да му исплати државата на поранешниот разузнавач, Зоран Верушевски, за два притвора за случајот „Пуч" и обвинението за неовластено поседување оружје. Тој помина во затвор 11 месеци во 2015 година за овие случаи за коишто ја тужеше државата.

Судијката во денешната пресуда изјави дека Верушевски претрпел душевна болка поради неоснованото апсење и држење во притвор 344 дена, а за што бил доставен и психијатриски наод.

Верушевски, кој е и актуелен советник за безбедност во владата на Заев, бараше вкупно 71 илјади евра отштета. 

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе