Пресуда на Основниот кривичен суд Скопје

Три доживотни затворски казни, една од 15 и една од 9 години затвор за „Монструм“

Обвинетите бегалци Алил Демири и Африм Исмаиловиќ виновни се за тероризам и се осудуваат на доживотен затвор, Агим Исмаиловиќ виновен е за тероризам и се осудува на доживотен затвор, Хаки Азири, е виновен и се осудува за две кривични дела помагање на сторител по извршено кривично дело и се осудува на единствена казна во траење од 9 години и Фејзи Аризи виновен е за помагање на сторител по извршено кривично дело и се осудува на единствена казна затвор во 15 години, (согласно КЗ законот не дозволува единствената казна затвор да биде повисока од 15 години). За Сами Љута се одбива обвинението поради откажување на јавниот обвинител на обвинението се до завршниот збор.

Ова е пресудата што денес Основниот кривичен суд Скопје ја донесе во повторениот судски процес за случајот „Монструм“.

Во претходна постапка за убиството на момчињата Кире Тричковски, Филип Славковски, Цветанчо Ацковски, Александар Наќевски и рибарот Борче Стефановски на доживотен затвор беа осудени Алил Демири, Африм и Агим Исмаиловиќ, Езим и Хаки Азири и Сами Љута. Врховниот суд во декември 2017 година ги укина пресудите, ги ослободи од притвор осудените Агим Исмаиловиќ, Хаќи Азири, Сами Љута и Фејзи Азири и им определи мерки на претпазливост.

По укинувањето на пресудите, предметот беше вратен на повторно судење и случајот во март 2018 гдина го презеде поранешното СЈО. Во септември 2019 година предметите на СЈО ги презема Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и беа доверени на јавните обвинители кои дотогаш постапувале по конкретните предмети.

Повикот на Заев за „Влада за национален спас“ само три дена откако неговиот кабинет ја доби собраниската доверба, покажува дека таа тешко би се качила над сегашните 62 пратеници.

повеќе

Богатите држави мораат веднаш да донираат вакцини против ковид-19 на загрозените држави. 

повеќе

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе