Докази на обвинителство за 27 април

Трајко на вибер до Стевананџија: „Комуњариве усрани ли се или си свиркаат?“

Поранешниот собраниски спикер и претседавач со конститутивната седница, Трајко Вељаноски на вебер комуницирал и со пратеникот Димитар Стевананџија.

Во пораките испраќани на 24 февруари 2017 година Трајко пишува: „Како е работава?“. На ова Стевананџија одговара: „Тврдокорни и ратоборни“. Околу 8:17 Вељаноски го информира Стевананџија дека се чекаат насоки и важно е да се спремни. Димитар му одговара потврдно на Трајко. По ова двајцата комуницираат дека нема друг избор и дека треба добра организација. Димитар го информира Трајко дека мора да има водач, а овој одговара дека тој треба да е кредибилен.

Во пораките од 28 февруари Вељаноски го прашува Стевананџија: „Комуњариве, усрани ли се или си свиркаат?“. Стевананџија одговара: „Го искршија излогот кај Харим“. Трајко возвраќа: „Покрај тебе и Крсто немам гајле зад воланот“.

Во комуникацијата од 18 март Стевананџија му вели на Вељаноски:„Мумии“. На ова поранешниот собранискиот спикер возвраќа: „Како Талат“. Димитар пишува: „Па, нормално“. На ова Вељаноски возвраќа: „Животот е тркало, што правиш, тоа ќе ти прават“. На ова Стевананџија возвраќа дека треба повеќе поезија и да грмел патриотизам преку блутут.

Ниту Вељановски ниту Стевананџија не се меѓу обвинетите лица за собраниското насилство од 27 април минатата година. Судењето е во тек со читање пораки од мобилниот на Вељаноски.

К.Д

Политичките раководства во Република Македонија мора да сфатат дека немаат комодитет да ги занемаруваат економските политики на сметка на политичките агенди.

повеќе

Четирите предложени амандмани треба да им го оневозможат луксузот што го имаа сите досегашни влади, на сите идни влади - спорот за името да им биде изговор за несовесно работење, корупција и системски пропусти.

повеќе

Планот за чист воздух од само 1,5 милиони евра издвоени од буџетот и за граѓаните и за еколошките активисти е несериозен.

повеќе