Судскиот совет вели дека се преземаат мерки за утврдување на фактичката состојба за Еуростандард банка

Судскиот совет ја известува јавноста дека, како и во многу други предмети, така постапува и по предметот со штедачите во Еуростандард банка заведен под број ТСЖ.бр.1554/2021, за кој неодамна Апелацискиот суд Скопје донесе одлука.

„Со оглед дека во јавноста се појавија информации поврзани со случајот, поконкретно дека советот на Апелацискиот суд донел одлука за еден ден во врска со жалбата на групата штедачи, Судскиот совет информира дека се преземаат мерки за утврдување на фактичката состојба. Координаторот за Апелацискиот суд Скопје, од редовите на Судскиот Совет, на денешната седница беше задолжен да го испита предметот и начинот на постапување од страна на Советот на Апелацискиот суд Скопје“, велат во реакцијата на Судскиот совет. 

Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот (авторитарност)?

повеќе

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе