Претседателот на Киривичниот суд во Скопје

Судот постапи ажурно и за 3 и пол часа подготви одлука за предлогот за притвор за Мијалков, тврди Џолев

Предлогот за притвор на Сашо Мијалков стигна во Судот во неделата во 15 часот, а одлуката е изготвена во 18:30 часот. Тоа се сè на се три и пол часа, така што Судот постапи апсолутно ажурно, изјави претседателот на Основниот кривичен суд Скопје, Иван Џолев денеска во Штип.

Тој појасни дека Кривичниот суд согласно законските одредби има рок да постапува по предлог за 24 часа и дека можел да одлучува и во понеделник до 15 часот.

Меѓутоа, како што додаде, сметале дека треба итно да се постапи, веднаш и така е постапено.

„Предлогот за притвор во Судот стигна во недела во 15 часот, а одлуката е донесена во 18:30 часот. Сите познавачи на судството во Македонија ќе ви кажат дека Судот одлучувал во најбрз можен временски период. Согласно законските одредби рокот е 24 часа, што значи судот можел да одлучува до понеделник до 15 часот, но сметавме дека е итно да се постапи и така е постапено“, рече Џолев одговарајќи на новинарско прашање зошто се чекало толку време за Судот да издаде решение за домашен притвор на Мијалков

Јане бил свесен дека деновите му се одброени и отворено говорел за тоа. Знаел дека многумина имаат причина да го ликвидираат, дека им пречи во остварувањето на нивните „повисоки цели“.

повеќе

Во македонскиот интернет простор постојано се појавуваат и гаснат портали, со што засекогаш исчезнуваат и објавените содржини.

повеќе

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе