На примопредавањето на функцијата новиот шеф даде заклетва

Со букет бели рози Абази ја испрати Русковска од шефовската обвинителска фотелја на ОЈО ГОКК

На примопредавањето на функцијата новиот шеф на Основното јавно обвинителство за организиран криминал и корупција, Ислам Абази со букет бели рози ја испрати сега веќе поранешната шефица на ОЈО ГОК, Вилма Русковска. Таа го информираше за предметите што се водат и му посака успешна работа. 

Новиот шеф на Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција (ОЈО ГОКК) Абази, денеска даде заклетва пред Советот на јавни обвинители, а потоа во просториите на обвинителство ја презеде функцијата . 

На примопредавањето на функцијата Абази и Русковска дискутирале за досегашната работа на Обвинителството и работата која претстои.

За нејзината понатамошна кариера, Русковска рече дека не размислува во овој момент за тоа со оглед дека има здравствени проблеми и треба да прави операција.

„Видовте како одам. Морам прво тоа да го средам и треба да одам на преглед, додека не се оперирам јас не размислувам за тоа што ќе правам понатаму. Ова ми е приоритет. Советот на ЈО што ќе одлучи јас не знам", рече Русковска.

Ислам Абази доаѓа на местото на Русковска откако на непосредните избори на 7 ноември, кои беа организирани според новиот Закон за јавно обвинителство, освои 66 гласа или само два повеќе од скопскиот обвинител Ермон Незири.

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе