Нов Закон за ЈО

СЈО од денеска и официјално не постои, отсега снимките се само индиции, не и докази

Денеска завршува важноста на Законот за Специјалното јавно обвинителство. Од утре во сила е новиот Закон за Јавното обвинителство, кој беше донесен во февруари, пред распуштањето на парламентот. Од обвинителството убедуваат дека истрагите за сите предмети на СЈО продолжуваат.

Прислушуваните разговори кои беа основа за работата на СЈО повеќе нема да можат да бидат основа за подигнување нови обвиненија, туку тие само ќе служат како индиции. Сите прислушувани разговори што не се предадени во судот како докази или индиции во истраги, законот предвидува да се уништат.

„Новото законско решение не значи скриена амнестија на определени сторители на кривични дела. Со Законот, за потребите на јавното обвинителство ќе се одвојуваат најмалку 0,4 отсто од буџетот на државата. Со Законот се елиминираат политичките влијанија во изборот на обвинителите, бидејќи за избор во повисоко Јавно обвинителство сега услов е определен период јавниот обвинител да работел во пониското обвинителство. Значи ќе се почитува принципот на кариера“, вели Љубомир Јовески, републичкиот јавен обвинител, за Дојче Веле.

Предметите на СЈО покренати до 30 јуни 2017 година продолжуваат да се извршуваат според старите законски правила, односно за истите аудио-снимките ќе може да послужат како докази.

Со новиот Закон е предвидено јавниот обвинител кој раководи со Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција да биде избран од јавните обвинители на непосредни избори.

 

Секој може да биде менаџер во „добри денови", но најчесто менаџерската работа не е за „добрите денови" туку постојан баланс помеѓу проблемите и можностите за оптимизирано управување на компанијата.

повеќе

Нека се соберат во Дојран, нека се договорат и нека нѐ известат. Сите други пак нека се спремаат за вистински избори во постпандемискиот период.

повеќе

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе