Ректорот на УКИМ земал плата од две места, ДКСК бара кривична одговорност

Никола Јанкуловски земал една плата од Клиниката за дигестивна хирургија и една како ректор на УКИМ. Ова денеска го утврди Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК). Ректорот на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје по изборот како ректор, не го ставил во мирување своето работно место на клиниката, што било законска обврска.

Членовите на ДКСК предложија да се побара кривична одговорност за злоупотреба на службената положба и од директорот на универзитетската Клиника за дигестивна хирургија во Скопје, Зоран Караџов.

Кривична одговорност има и Јанкуловски затоа што требало да го достави барање до Клиничкиот центар, но тој тоа не го направил и се стекнал со материјална корист.

„ДКСК предлага универзитетската Клиника за дигестивна хирургија во Скопје да донесе решение за ставање во мирување на работниот однос на Никола Јанкуловски, да се усогласат договорите меѓу Сенатот и ректорот во согласност со Законот за високо образование, да се утврдуваат критериумите за одредување на висината на платата на ректорот, тоа што досега не е средено со закон како работен однос на ректорот“, рече на денешната седница членот на ДКСК Шемши Салаи.

Тоталното разочарување од сите мејнстрим политички елити, вклучувајќи ги и зелените, континуирано води кон отуѓување на граѓаните, за што доказ е се помасовното бојкотирање на изборните процеси.

повеќе

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе