Собрание

Пред пратениците дојдоа предлозите за уставни судии – Јовевски, Васиќ, Климовски, Витларов, Секуловски...

На денешната седница на собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата ќе се разгледуваат предлозите за нови уставни судии за испразнетите четири места во Уставниот суд. Како предлози на владејачката коалиција се актуелниот јавен обвинител Љубомир Јовевски, Татјана Васиќ од Министерството за правда и Фатмир Скендер, актуелен судија и поранешен секретар на општина Центар Жупа. Опозицијата ги предлага професорите Саво Климовски и Родна Живковска, Тодор Витларов, обвинител од Штип, Весна Јовановска, судијка во Управен суд и Бранко Секуловски, поранешен судија и претседател на Судот во Гостивар.

За претпладнево е закажана седница на оваа собраниска комисија на чиј дневен ред е утврдување на предлозите.

Седницата на собраниската комисија е закажана вчера од новата претседателка Марија Ѓорѓиевска. Уставниот суд неколку месеци е речиси блокиран и работи само со четворица судии. Претседателката Добрила Кацарска повеќе пати апелираше до Собранието да избере судии, а неколкупати поради немање доволно мнозинство се одложи и гласањето за некои иницијативи.

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе