Поранешниот министер за правда, Беџети, не потпишувал екстрадиција на обвинети во „Монструм”

Поранешниот министер за правда од ДУИ, Блерим Беџети, одбивал да ја потпише екстрадицијата за двајцата обвинети во „Монструм“, Африм Исмаиловиќ и Алил Демири.

Како што се слушна денеска во судница, во прислушуваниот разговор од 14 март 2013 година, Љупчо Тодоровски-Радникот го прашува Сашо Мијалков: „Како да му напраиме притисок на овој?“, а тој возвраќа со прашање: „Јавно кажал или не?“. Тодоровски објаснува дека Билјана Бришковска-Бошкоски му ги дала документите за екстрадиција, но тој уште не потпишувал, што според Мијалков, „ако тоа е така, тогаш тоа е злоупотреба на функцијата”.

Во друг телефонски разговор од 2013 година Блерим Беџети на телефонски повик ѝ одговара на Јанкулоска дека барањето за екстрадиција ќе го пушти следниот ден до властите во Приштина. Јанкулоска му вели дека притисокот на јавноста е огромен и дека новинарите секој ден се интересираат за случајот.

„Сеа најдругарски збориме, може вие калкулирате и за изборите“, вели Јанкулоска, а Беџети ѝ одговара дека е добро пред изборите да нема судско рочиште за предметот, а тој ќе го пушти барањето за екстрадиција.

Во другите разговори Јанкулоска разговара со министерот за внатрешни работи на Косово, Бајрам Беџети, да му заблагодари што ги пронашле лицата обвинети за „Монструм“. Сашо Мијалков, пак, разговара со Драган Павловиќ-Латас за да го извести дека двајцата обвинети за „Монструм“ се уапсени во Косово и дека има ексклузивна вест.

Во судот денеска беа пуштени 25 бомби. Следните рочишта за „Монструм“ се закажни за 4 и 10 октомври.

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

повеќе

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

повеќе

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

повеќе