Полицијата го бара Груевски во Македонија, нема меѓународна потерница

Поранешниот премиер, Никола Груевски не се бара по меѓународна потерница, потврдуваат и од Основниот суд и од МВР.

Засега осудениот Груевски се бара со национална потерница која вчера по барање на судот ја распиша МВР. Полицијата го бара осудениот Груевски на територијата на Република Македонија. Доколку судијата за извршување на санкции процени дека има потреба и од меѓународна потерница, тогаш ќе треба да ја испрати наредбата до МВР, од каде пак потоа ќе треба да биде распишана потерница и осудениот да се бара и надвор од Македонија.

Неопходно е да се надминат бариерите кои во моментов се присутни во регулаторната, политичката, финансиската и пазарната рамка и кои го кочат напредокот кон обновливите извори на енергија.

повеќе

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе