На судењето за 27 април

По Бришковска и Василевски, уште колку ќе ми натоварите денес, се бранеше Вељаноски од прашањата на обвинетиот Нинџа

По обвинетиот Никола Митревски Кољо, прашања за поранешниот собраниски спикер имаше и обвинетиот Александар Василевски Нинџа. Откако обвинетиот Нинџа му посочи на Вељаноски дека долги години бил адвокат и политичар, го праша дали ќе се согласи со него дека на 27 април бидејчи бил претседавач требало да застане во одбрана на пратениците.

На ова Вељаноски појасни дека фактот што споменал дека бил долгогодишен адвокат го кажал за да им предочи на останантите дека разбира оти е под заклетва и дека тој како сведок мора да ја зборува вистината, но дека обвинетите можат да зборуваат што сакаат во своја одбрана и не се должни да ја кажуваат вистината. За останатото Вељаноски му одговори на обвинетиот Нинџа дека обезбедувањето се грижело на 27 април за него и за тоа каде тој требало да се движи. 

На ова обвинетиот Нинџа возврати: „ Тогаш штом обвинетите може да зборуваат што сакаат, ќе ве прашам нешто, односно дали на 27 април во 18 часот ја известувавте тогашната заменичка министерка за правда, Биљана Бришковска за состојбата?“.

Ова прашање по даден приговор од одбраната не беше дозволено. 

Следното прашање на кое Нинџа побара одговор од Вељаноски за тоа дали лично тој му дал насока на Сашо Василевски да ја отвори вратата. 

Вељаноски рече дека немало да каже дека е лага, туку ќе кажел дека не е вистина. 

Обвинетиот Нинџа го споменувајќи го авторитетот на Вељаноски му рече: „Како пратеник со вашиот авторитет, нели кога имало кошкање и инциденти требаше да застанете и да делувате да се смири состојбата?“

Сведокот Вељаноски одговори дека имало припадници на единицата „Тигри“ или како и да се викале и дека имало шок бомби и обезбедување и дека сакале да го евакуираат и него. 

„По Бришковска, и Василевски, и не знам уште колку ќе ми натоварите дека сум ги контактирал тој ден до крајот на судењето? И ве молам да престанете со лицитирање на имиња овде.  

К.Д.

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе

Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари.

повеќе

Еден од начините на промовирање подобри меѓуетнички односи помеѓу децата е овозможување подолготраен контакт помеѓу нив што ќе овозможи создавање значајни индивидуални врски помеѓу децата.

повеќе