По налог на обвинителството за организиран криминал

Освен Јакимовски, приведени се и службеници од општината и бизнисмени

Стефче Јакимовски, поранешниот градоначалник на општина Карпош е осомничен за злоупотреба на службената должност за легализација на државно земјиште. Освен него приведени се уште двајца службеници од општината, раководители на оддели за ескпропријација и за урбанизам.

Обвинителството се сомнева на проневера од еден милион евра, разлика во цена на легализираното и продадено државно земјиште по пониска цена (5 евра од квадрат).  

Од август 2018 за Јакимовски важи мерката на претпазливост за истрага отворена од обвинителството за злоуптреба на службената положба. Јакимовски е осомничен и во истрага на СЈО за случајот  „Хармонија“.

Приведени се шестмина бизнисмени, повеќето од градежниот сектор. 

Напредокот и оптимизмот што ги обележаа децениите по 2. Светска војна се гледаа во создавањето на средната класа, составена од луѓе што, иако родени во куќи со земјени подови, завршија со факултетски дипломи и добри работни места во големите градови. Поседуваа автомобили и викендички, летуваа на море и патуваа во странство без визи.

повеќе

Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација.

повеќе

Албанија и Северна Македонија уште ќе чекаат, една година откако блокот рече дека имаат шанси за разговори за членство, вели Политико.

повеќе