ОЈО Скопје: Славески треба да даде известувања за наводи од кривична пријава

Предметот е во фаза на претходна постапка, а Стојан Славески, директорот на Дирекцијата за безбедност на класифицирани информации (ДБКИ) е повикан во ОЈО Скопје како лице кое треба да даде потребни известувања во врска со наводи од поднесена кривична пријава. Конкретно кривично дело нема, бидејќи се работи на овој предмет и наводите се проверуваат. По ова ќе се одлучува што понатаму ќе презема обвинителот. Ова е одговорот на Основното јавно обвинителство Скопје на прашањето на МКД.мк за нивната покана до Славески „заради прибирање потребни известувања“.

Поканата на својот фејсбук-профил ја објави Драган Ковачки, пратеник на ВМРО-ДПМНЕ кој вели дека предистрагата или истрагата се води за примање мито за издавање безбедносен сертификат на лица за работа во Брисел. Славески, исто така преку фејсбук, се заканува со тужба за клевета против Ковачки.

Драган Ковачки се повикува на анонимни извори дека против директорот на ДБКИ имало покренато обвинение за земање пари (мито) за испраќање на луѓе на дипломатска мисија во Брисел, како и за земање мито за издавање на безбедносни сертификати.

Неофицијално, од обвинителството на 5 јули веќе биле во посета на ДБКИ и ги побарале документите за упатувањата во Брисел. Се работи за поднесена кривична пријава од поединец за сомневања за наместен конкурс. 

А.Д.

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе