Одбраната на Мијалков бара запирање на „Тортура“, судењето почнува одново

Адвокатите на поранешниот директор на УБК, Сашо Мијалков, обвинет во случајот „Тортура“ побараа запирање на кривичната постапка против него и шестмината  припадници на алфите обвинети за нечовечкото апсење на Љубе  Бошковски пред 8 години. Според одбраната, веќе поранешните обвинители во СЈО не се надлежни да го застапуваат предметот зашто сѐ уште во сила е законот за СЈО.

Судењето почнува одново, а поранешните специјални обвинители на Судот му посочија дека имаат решенија од државниот обвинител Љубомир Јовески да го застапуваат предметот откако тој прејде во редовното обвинителство. Судот дополнително треба да донесе одлука дали ќе го прифати барањето на одбраната.

Инаку, судењето за „Тортура“ по една година и осум месеци, откако првото рочиште се одржа на 28 февруари лани, почнува одново поради смена на поротник и истек на 90 дена. Судијката Александра Ристеска рече дека поротникот што поднел оставка е заменет со друг, но и дека во судницата е присутен дополнителен поротник.

Адвокатот на Мијалков, Љупчо Шврговски, на почетокот од судењето рече дека бара да прекине судењето поради тоа што СЈО е неовластен тужител. Според него, не може јавен обвинител на Република Македонија да воспоставува стварна надлежност врз предметите.

По однос на барањето на обвинетите судот ќе трева дополнително да донесе одлука дали ќе го прифати барањето на одбраната.

Во овој случај се обвинети поранешниот шеф на тајната полиција, Сашо Мијалков, тогашниот командант на „алфите“ Ивица Антевски викан Пуки и уште петмина припадници на „алфите“.

 

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе

Дали верувате дека до ова дереџе се дојде за една ноќ, еден месец, една година? Вистината е дека години се потребни за таков пад.

повеќе