Одбиено барањето за изземање на судиите од расправата по жалбите за пресудите од „27 април"

По одбивањето на барањето, јавната расправа, што е предвидено да трае три дена, продолжи со читање на пресудите.

Расправата почна со речиси двочасовно задоцнување, по што беше дадена пауза со цел Советот да се изнесе по барање за изземање на судиите.

Во образложение на барањето адвокатот Ѕвонко Давидовиќ изјави дека законот е многу јасен и оти во него стои дека ако судија во истиот суд решава и донел одлука што може да се побива со жалба, не може да биде и судија во предметот.

Во либералните демократии веќе со години се продлабочува политичката поларизација, се намалува довербата во владеењето на правото и, институционално гледано, состојбата општо се распаѓа.

повеќе

Како по ѓаволите успеаја политичарите да го претворат токму Гоце Делчев во повод за поделби и омраза?

повеќе

Независна Македонија не може да се пофали со успешно менаџирање на етничките прашања, а првите „грешки“ се прават во првите денови од независноста.

повеќе