По кратко боледување на 60-годишна возраст

Од ковид-19 почина Марко Зврлевски, поранешен државен јавен обвинител

По кратко боледување и по компликации од ковид-19, денеска во Скопје, на 60-годишна возраст, почина Марко Зврлевски, поранешен јавен обвинител на Македонија. Зврлевски беше роден на 04.12.1960 година во Дебар. Основно и средно образование завршил во Скопје, а дипломираше на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

Работното искуство го започна во Македонската академија на науките и уметностите (1988-1989), по што кратко време работеше како новинар во Македонската радио телевизија. Од приправник по правна струка во тогашното Општинско јавно обвинителство во Скопје (1989-1991), преку стручен соработник (1991-1998), адвокат од областа на казненото право (1998-2000), заменик-јавен обвинител во Основното јавно обвинителство – Скопје; (2000-2005), Зврлевски речиси целата своја кариера ѝ ја посвети на јавнообвинителската работа.

Во декември 2005 година беше распореден во Одделението за гонење на сторители на кривични дела од областа на организираниот криминал и корупција, а по трансформирањето на одделението, беше избран за јавен обвинител во Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција.

Од ноември 2009 до јануари 2013 година како Основен јавен обвинител раководеше со Основното јавно обвинителство – Скопје. Во јануари 2013 година беше именуван за Јавен обвинител на Република Македонија која функција ја извршуваше до август 2017 година.

Од 2009 до септември 2015 година беше претседател на Здружението на јавни обвинители на Република Македонија.

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

повеќе