По изречените високи казни од судот

Обвинителството бара притвор за сите обвинети поради опасност од бегство

Обвинителството бара притвор за обвинетите од 27 април на кои судот денес им изрече затворски казни од 7 до 18 години.

Дел од овие обвинети се веќе во притвор, и за нив обвинителството бара продолжување на мерката, а дел се во куќен притвор или се бранат со мерки на претпазливост. Поради високите изречени казни, обвинителката Ивана Трајчева бара мерка притвор до правосилност на пресудата.

Судот ќе треба да донесе одлука за ова барање.

К.Д.

Во ерата во која сите напредни земји во светот престануваат со употреба на фосилни горива, ние отвораме нови наоѓалишта, наоѓаме оправдување за исцрпување на необновливите ресурси и за активирање на најголемата глобална закана за морската биолошка разновидност.

повеќе

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе