Обвинителот Рустеми да биде изземен од постапката за „ТНТ“, бара одбраната

На денешното рочиште за случајот „ТНТ“ обвинетите во овој случај поднесоа барање за изземање на јавниот обвинител Бурим Рустеми. Во барање за изземање на обвинителот Рустеми од овој случај се застапени четири околности кои за одбраната предизвикуваат сомневање за непристрасност. 

Во денешното барање за изземањето одбраната се сомнева за постапување на обвинителот Рустеми и поранешната специјална обвинителка Катица Јанева спротивно на Законот и елементи на пристрасност и корумптивни дејствија. За овој аргумент се доставени докази во која била опфатена кривична пријава до ЈО поднесена од страна на општина Гази Баба за нелегално градење, при што ОЈО Скопје ја прифатило како основана на ден 31.03.2017 година и за овој предмет била започната судска постапка и закажани рочишта против лицето Ардијан Азмоски и правното лице ТДУТУ Фине.

Исто така е доставена и комуникација која беше приложена како доказен матријал во друг предмет наречен Рекет 2, каде што предметот против Ардијан Азмоски го презема во своја надлежност СЈО на Катица Јанева од ОЈО Скопје, по што по превземањето на овој предмет после само 6 дена СЈО поднесува Поднесок за негово повлекување. Од доказните матријали јасно се гледа дека обвинетитот Азмоски во истиот ден по повлекувањето на овој предмет, преку смс комуникација му се заблагодарува на Бојан Јовановски – Боки 13 за помошта за повлекувањето на предметот.

Овие доказни матријали беа презентирани во предметот Рекет 2, каде што јасно беше посочено дека таму обвинетиот Бојан Јовановски после 1 месец од затворањето на предметот на Азмоски, од бизнисменот добива 350 илјади евра на рака, а претходно меѓу двете лица е склучен договор за деловна соработка. Наредните неколку месеци, Бојан Јовановски Боки 13 и Меѓународен сојуз, а преку Јасна Мандиќ, од страна на Трговскот друштво Дримм Билдинг Струга чија сопственост е на Азманоски во неколку наврати биле уплатени суми на Меѓународен сојуз во изност од 850.000 евра.

Одбраната на обвинетите во случајот ТНТ исто така се сомнева во директна инволвираност од страна на обвинителот Рустеми во дејствија од сомнителен карактер спротивни на законот за кривична постапка, кои предизвикуваат сомневање за негова пристрасност. За оваа пристрасност одбраната се сомнева за наодите и доказите во предметот Рекет 2, каде што јасно се гледа влијанието на обвинителите Катица Јанева и Бурим Рустеми за повлекување предметот за нелегално градење на Ардијан Азмоски и правното лице ТДУТУ Фине. Бурим Рустеми како јавен обвинител заедно со Катица Јанева како специјален јавен обвинител без ниту еден дополнителен доказ или околност се откажале од обвинението против и ТД ,„ФИНЕ“ ДОО Струга и Ардијан Амзоски како управител на ова трговско друштво, што според одбраната создава сомнеж за можна вмешаност на Катица Јанева и Бурим Рустеми во случајот познат во јавноста како „Меѓународен сојуз“.

Дека Рустеми како јавен обвинител и помогнал на Катица Јанева како специјален јавен обвинител и лично учествувал и се согласил да се повлече обвинителниот акт против ТД ,„ФИНЕ“ ДОО Струга и Ардијан Амзоски како управител на ова трговско друштво е фактот дека на ден 17.08.2019 година за порталот ФОКУС Бурим Рустеми како јавен обвинител истакнува дека тој лично решил, а Катица Јанева како специјален јавен обвинител се согласила со откажувањето од обвинителниот акт против ТД ,„ФИНЕ“ ДОО Струга и Ардијан Амзоски како управител на ова трговско друштво.

Според адвокатите на одбраната за слуајот ТНТ, тоа што Рустеми заедно со Јанева го повлекол обвинителниот акт во рок од само 5 дена по неговото превземање од ОЈО, а притоа неземајќи ги во предвид законското постапување на обвинетиот во овој случај Тони Трајковски и Елисавета Најдовска кое е потврдено со 36 судски пресуди, одлуки и решенија.

Одбраната тврди дека обвинителот Рустеми постапил спротивно на член 57 став 11 и член 288 став 2 од Законот за кривична постапка.

Богатите држави мораат веднаш да донираат вакцини против ковид-19 на загрозените држави. 

повеќе

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе