Обвинета од „Тврдина-Таргет“ во лоша здравствена состојба, судењето одложено

Влошената здравствена состојба на обвинетата Надица Николиќ, го одложи денешното рочиште за судскиот предметот „Тврдина-Таргет“. Адвокатот Љупчо Шврговски изјави дека матичниот лекар ја известил обвинетата дека лекувањето ќе трае 10 до 15 дена.

Одбраната воедно, истакна дека диагнозата на обвинетата е акутен бронхид и истата прима антибиотици. Кривичниот совет предводен од судијката Џенета Бегтовиќ, во овој случај изјави дека за денеска ќе го оправдат отсуството на обвинетата, но тоа не значи дека ќе го направат и на 15 јануари, на следното рочиште.

Во меѓувреме од судот најавија дека ќе стапат во контакт со матичниот лекар за дополнителни информаци.

Иако денеска на предлог на одбраната беше предвидено да сведочат Ѕвонко Костовски и Ѓорѓи Лазаревски, двајцата укажувачи кои го обеледенија скандалот со масовното незаконско прислушување. Но, пред да се одложи денешното рочиште одбраната изјави дека го повлекува предлогот за лицето Ѓорѓи Лазаревски да биде сослушан како сведок.

Обвинети во овој предмет се поранешниот директор на УБК, Сашо Мијалков, поранешната министерка за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска и неколку вработени во поранешното УБК кои се товарат за нелегално прислушување на над четири илјади телефонски броеви во периодот меѓу 2008 и 2015 година.

Фото: Архива

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе