Обвинение за четворица вработени во УБК, го оштетиле буџетот за 50 милиони денари

Јавното обвинителство поднесе обвинение против четири лица вработени во Управата за безбедност и контраразузнавање при Министерството за внатрешни работи поради злоупотреба на службената положба и овластување и помагање при извршувањето на делото.

Од обвинителството соопштија дека вработените, во период од 10 години постапувале спротивно на упатството за користење на средства за посебна намена на УБК, со што го оштетиле буџетот за износ од  50.670.000,00 денари.

Во периодот од 2007 до 2017 година, во вкупно 172 наврати за потребите на касата за исплата на средствата за посебни намени на УБК, од одделот за финансии при МВР, подигнале парични средства за кои поднесувале барања и признаници за износите што ги подигнувале. Притоа, без да имаат посебно одобрение од директорот на Управата, без да биде формирана комисија за ништење на материјална документација и без записници, ги уништиле евиденциите за потрошените средства заедно со документацијата за исплата-„Главните книги за евиденција“.

Поради постоење на основано сомневање дека доколку обвинетите се пуштат да се бранат од слобода може да се дадат во бегство, односно нема да бидат достапни на органите на прогон, особено ако се земе предвид кривичното дело што им се става на товар, надлежниот обвинител заедно со обвинителниот акт, достави и Посебен предлог мерката притвор определена од судија на претходна постапка да се продолжи против тројца обвинети.

 

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе

Без оглед на политичката заднина на случајот за изнудување, владата во Скопје мора да се фокусира на темелна истрага наместо на ограничување на штетата.

повеќе