ОЈО

Обвинение за бесправното градење на објект кај поранешно Беко

Основното јавно обвинителство поднесе обвинение против едно физичко и едно правно лице, кои се товарат дека сториле кривично дело бесправно градење според член 244 од Кривичниот законик. Обвинителството соопшти дека обвинетиот, како одговорно лице – управител во фирмата, почнувајќи од 2018 година, без одобрение за градење издадено од надлежен орган, во име и за сметка на правното лице како инвеститор градел деловен објект на сопствено земјиште на улицата Даме Груев во Општина Центар.

„За предметните две катастарски парцели, обвинетиот во 2016 година добил одобрение за градење, кое се однесува на доградба и надградба на тогаш постоечкиот објект стоковна куќа „Беко“ Скопје со ширина од 28,5 метри и должина од 42,5 метри. Со стручно мислење за неисполнување на карактеристиките за носивост на доградбата и надградбата, во 2018 година тој обезбедил одобрение од Општина Центар за отстранување на постоечкиот деловен објект. Откако го урнал објектот, без да добие ново одобрение за градење, на лице место почнал да гради нов објект со димензии од 61 метар на 34,5 метри“, информираат од ОЈО.

Од ОЈО информираат дека без дозбола за градба биле изградени две подземни нивоа од градбата, која била проектирана како деловен објект со намена Б-5, односно хотелски комплекси од втора категорија на градба.

Општина Центар уште во 2020 година апелираше дека таму се гради беа дозвола, ама на локацијата инвеститорот Борис Стојменов продолжи да гради до денес.

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе