Наташа Габер-Дамјановска реизбрана за директор на Академијата за судии и јавни обвинители

Со осум гласа „за“ и еден воздржан проф д-р Наташа Габер-Демјановска денеска е реизбрана за директор на Академијата за судии и јавни обвинители (АСЈО)

Во трка за директор на Академијата беа уште тројца кандидати. Судијата Ненад Савески, доби три гласа „за“, пет „против“ и еден воздржан а судијата Андреј Димовски немаше воопшто гласови затоа што ниту еден од членовите на Управниот одбор не му гласаше за него. За судијката Емилија Шопар-Јованова не се гласаше затоа што беше констатирано дека не ги исполнува условите.

Ова е втор четиригодишен мандат на Габер-Дамјановска. Таа е поранешна уставна судијка и директорка на Институтот за социолошки и политички правни истражувања, а за директор на Академијата прв пат беше избрана во ноември 2018 година.

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе