За откривање идентитет на заштитен сведок

На Кежаровски нема да му се суди за „Ликвидација“ поради застареност

На судијата Валентин Зафиров, новинарот Томислав Кежаровски, адвокатот Сашко Лазаров и Јане Павловски нема да им се суди за „Ликвидација“ поради застареност. Обвинителката од Обвинителството за гонење организиран криминал и корупција, Марија Ѓорѓева, на денешното рочиште во предметот „Ликвидација", рече дека настапила апсолутна застареност за кривичните дела за овие обвинети лица. 

„Делото во случајот „Ликвидација" е застарено, и поради тоа на новинарот Томислав Кежаровски нема да му се суди“, гласеше денеска одлуката која ја соопшти Марија Ѓорѓиева, обвинителката од Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција.

Кежаровски беше обвинет и осуден на 4 години и 6 месеци затвор за откривање на идентитет на заштитен сведок – казна која подоцна му беше намалена на 2 години затвор, а Кежаровски помина 5 месеци во притвор во истражниот затвор Скопје, по што беше пуштен во домашен притвор.

Покрај него, во случајот за различни дела беа обвинети и осудени уште 8 лица.

Одлуката за застареноста на случајот Кежаровски ја прими емотивно и со разочарување, посочувајќи дека очекувал ослободителна пресуда, а не застареност.

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе

Ако идниот премиер биде македонски Албанец и ако успее сите граѓани на Македонија да се поклонуваат под едно знаме, тогаш – зошто да не!

повеќе

Стана премногу вообичаено да се слушнат повици за брза и сериозна одмазда како одговор на недокажани престапи на говорот и мислата, велат Ноам Чомски, Џ.К. Роулинг и 150 други интелектуалци во отворено писмо до јавноста.

повеќе