По изрекувањето на казната од 8 години

Мијалков е моќен и може да побегне, рече обвинителот Пеливанов и побара притвор

Обвинителот Трајче Пеливанов, по изрекувањето на пресудата за Сашо Мијалков со која тој беше осуден на казна затвор во траење од 8 години за случајот „Трезор“, побара мерка притвор и за овој предмет. Оваа мерка, според обвинителот, се бара поради тоа што Мијалков бил моќен, ситуиран и можел да побегне. 

Обвинителот Пеливанов нагласи дека на Мијалков веќе му е определена мерка притвор за предметот „Таргет-Тврдина", но овој притвор според одлуката може да трае најдоцна до 27 април.

„Имајќи ја предвид казната од 8 години, како и висината на казната во предметот Таргет-Тврдина од 12 години затвор, како и околноста дека Мијалков е исклучително моќен човек, несомнено се јавува потребата од определување мерка за обезбедување на неговото присуство. Предлагаме на Мијалков да му се определи мерка притвор во овој предмет. Ова го бараме и поради постоење на опасност од бегство, како и тоа дека веќе преку Европол е утврдено дека Мијалков има адреса на живеење во Прага, а и две возила регистрирани на негово име“, рече обвинителот Пеливанов.

Обвинителството побара притвор и за експомошник-министерот во МВР, Небојша Стајковиќ, кој денес беше осуден на затвор од 5 години во случајот „Трезор“.

Одбраната на Мијалков се противи на ваквото барање со образложение дека Мијалков нема намера да побегне. Одбраната смета дека сѐ додека е активно и правосилно решението за веќе определениот притвор за „Тврдина-Таргет“ , обвинителството не може да бара притвор и ваквиот предлог е незаконит и неоснован. 

Судењето е во тек и се очекува одлука на Судот по дадените предлози. 

К.Д.

Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на производителите ширум светот им се даде пристап до потребната технологија и знаење. 

повеќе

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе