Кривичен суд

Малолетничка сведок на убиството на Саздовски во судница се покри со капа, ќе сведочи без присуство на јавноста

Малолетна девојка која е сведок во постапка за убиството на Никола Саздовски во судница на денешното рочиште се покри со капата од дуксерот што го носеше. Таа беше видно вознемирена и во судница рече дека нема да ја извади капата. Судот за нејзиното сведочење одлучи да ја исклучи јавноста и бидејќи е малолетна да ја сослуша без присуства на јавноста.

Судот ја повика мајката на малолетничката и ја запраша дали има закани. Мајкта кажа дека и се јавувале на телефон со закани да не сведочат. 

Во судница присутни се тројца сведоци и родителите на Саздо и роднини на обвинетите. Еден сведок и покрај добиената уредна покана не се појави во судница.

Обвинителот пред судот реше дека обвинетите му пришле на обвинетиот, му побарале лична карта и го прашале дали е тој Саздовски.

Откако им потврдил, тројцата го удирале со боксови по главата и телото. Никола Саздовски изгубил рамнотежа, паднал, а по ова обвинетите го удирале со боксови, без милост го тепале удирајќи го силно со клоци по глава и тело, реше обвинителот. По ова Саздовски бил пренесен на клиника на КАРИЛ каде на 9 јули почина.

Со дејствијата обвинетите сториле кривично дело убиство на свиреп начин.

 За овој настан судењето почна денес во Основниот суд Скопје 1. 

Д.В.

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе