Кривичен суд

Малолетничка сведок на убиството на Саздовски во судница се покри со капа, ќе сведочи без присуство на јавноста

Малолетна девојка која е сведок во постапка за убиството на Никола Саздовски во судница на денешното рочиште се покри со капата од дуксерот што го носеше. Таа беше видно вознемирена и во судница рече дека нема да ја извади капата. Судот за нејзиното сведочење одлучи да ја исклучи јавноста и бидејќи е малолетна да ја сослуша без присуства на јавноста.

Судот ја повика мајката на малолетничката и ја запраша дали има закани. Мајкта кажа дека и се јавувале на телефон со закани да не сведочат. 

Во судница присутни се тројца сведоци и родителите на Саздо и роднини на обвинетите. Еден сведок и покрај добиената уредна покана не се појави во судница.

Обвинителот пред судот реше дека обвинетите му пришле на обвинетиот, му побарале лична карта и го прашале дали е тој Саздовски.

Откако им потврдил, тројцата го удирале со боксови по главата и телото. Никола Саздовски изгубил рамнотежа, паднал, а по ова обвинетите го удирале со боксови, без милост го тепале удирајќи го силно со клоци по глава и тело, реше обвинителот. По ова Саздовски бил пренесен на клиника на КАРИЛ каде на 9 јули почина.

Со дејствијата обвинетите сториле кривично дело убиство на свиреп начин.

 За овој настан судењето почна денес во Основниот суд Скопје 1. 

Д.В.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе