Леви за барањето за притвор: Зошто сега би бегал кога сам се пријавив уште на почеток на постапката?

Горан Ѓошевски е без работа и има семејство и не може високата казна изречена од судот да биде причина за барање на притвор, а за него постојат и мерки и одземена му е патната исправа, рече адвокатката Ружица Николовска, која го застапува обвинетиот Горан Ѓошевски-Леви.

Обвинетиот Леви пред судот кажа дека за оваа постапка сам се пријавил во судот.

„По допрен глас дојдов сам, никој не ме приведе. Судот прифати да ме притвори само затоа што сум имал запретено висока казна. А Апелацискиот суд  ја прифати мојата гаранција во недвижен имот на блиски и роднини. Надвор од памет би било да оставам толку фамилии на улица. Тврдам дека нема ни еден доказ дека би побегнал. Четири дена пред мојата врата неовластено беа поставени полицајци и ќе ви кажат дали Ѓошевски имал намера да бега“, рече Ѓошевски.

К.Д.

Во ерата во која сите напредни земји во светот престануваат со употреба на фосилни горива, ние отвораме нови наоѓалишта, наоѓаме оправдување за исцрпување на необновливите ресурси и за активирање на најголемата глобална закана за морската биолошка разновидност.

повеќе

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе