Одлука на Основниот кривичен суд

Курто Дудуш призна вина за напад и доби судска опомена

Градоначалникот на Шуто Оризари, Курто Дудуш, денеска во Основниот кривичен суд призна вина за нападот на Демир Исмаил, и рече дека жали за стореното. 

По признанието на градоначалникот, судијата Ѓоко Ристов, му изрече казна судска опомена.

Оштетениот Исмаил рече дека и покрај признанието на вина, во друг судски спор ќе бара парична оштета од Дудуш. Парите најави дека ќе ги донира во хуманитарни цели.

Демир Исмаил кој е претседател на Европската ромска дијаспора „Асва", го обвини Дудуш, дека го нападнал за време на одржувањето на ромскиот бал.

Исмаил смета дека причина за нападот е тоа што неговата организација донира храна и облека за жителите на општината, но тоа не му се допаднало на Дудуш и се обидувал да го спречи.

Изминатата недела имаше бурен почеток со објавувањето на вториот сет мерки. Се изнаслушавме разно-разни коментари, предлози и видувања кои никако не би можело да се рече дека се засновани на прецизни анализи и предвидувања на надлежните институции во државата, со кои располагаме, НБРСМ и МФ.

повеќе

Наместо да седнат заедничи и оние од власта и оние од опозицијата и да се договорат околу стратегијата за борбата со најголемата опасност, тие мудруваат и кажуваат бајки.

повеќе

За жал во овие тешки времиња некои политичари се занимаваат и со вируски патриотизам: на корона не сме се обратиле мултилингвално.

повеќе