Кривичен суд ќе суди само притворски и предмети поврзани со загрозување на здравјето на граѓаните

Во Кривичниот суд од денеска ќе се судат само предмети во кои еден или повеќе обвинети имаат мерка притвор или куќен притвор, предмети од член 205 и 206 од КЗ поврзани со загрозување на здравјето на граѓаните и предмети поврзани со нарушување на полицискиот час и другите мерки на Владата за заштита од ширење на вирусот ковид-19, а за чие постапување надлежен е судот.

Од Кривичниот суд Скопје информираат дека судот ќе постапува и по сите итни предмети за кои се надлежни кривичните совети, а по кои се постапува на нејавни седници.

„За таа цел изготвена е листа од 39 притворски предмети, насрочени во следните 30 дена за кои предмети странките кои имаат усна или писмена покана се должни да дојдат на закажаното судење, додека странките во сите други постапки кои не се наведени на листата ќе добијат дополнителни покани за следните термини. Согласно Уредбата со законска сила за роковите во судските постапки за време на вонредна состојба, судот со новата листа на предмети значително го намали бројот на насрочени расправи, а со тоа и фреквенцијата на луѓе во судот како дел од препораките за заштита од ширење на вирусот“, пишува во соопштението од Кривичен суд.

Листа на приоритетни предмети:

Одделение – КОК
Судија Васка Николовска – Масевска
КОК.бр. 116/19 – 2 и 3 април / КОКООА бр. 12/20 – дополнително известување за термин
Судија Горан Бошевски
КОК.бр. 23/20 – 1 и 13 април / КОК.бр.39/20 – 1, 7 и 13 април / КОК.бр. 81/19 – 7 април.
Судија Добрила Кацарска
КОК.бр. 35/20 – 7. Април / КОК.бр. 146/19 2,6,16,22 и 24 април
Судија Владимир Туфегџиќ
КОК.бр. 42/20 – 14 април.
Судија Дарко Тодоровски
КОК.бр. 53/19 – дополнително термин / КОК.бр. 6/20 – 8 април / КОК ООА
14/20 – дополнително термин
Судија Илија Трпков
КОК.бр. 2/20 – 15, 16 и  28 Април
Судија Осман Шабани
КОК.бр. 107/19 – 01 април / КОКООА бр. 11/20 – 09 април
Одделение – К
Судија Александра Ристеска
К.бр. 662/20 – 6 Април / К.бр. 474/20 – 10 Април
Судија Верка Петковска
К.бр. 623/20 – 31 Април
Судија Марин Станевски
К.бр. 332/20 – 31 Март / К.бр.608/19 – 31 Март
Судија Елена Илиевска Јосифовиќ
К.бр. 642/20 – 3 април
Судија Билјана Коцевска
К.бр. 605/20 – 02 Април
Судија Лидија Зимбовска
К.бр. 689/20 – 02 Април
Судија Ѓоко Ристов
К.бр. 660/20 – 01 Април / К.бр. 2051/19 – 08 Април / К.бр. 574/20 – 10
Април / КООА бр. 13/20 – 06 Април
Судија Љубинка Башевска
К.бр. 668/20 – 01 Април
Судија Оља Ристова
К.бр. 473/20 – 16 Април
Дијана Груевска Илиевска
К.бр. 2170/19 – 01 Април / К.бр. 713/20 – 06 Април / К.бр. 275/20 – 09
Април /
К.бр. 1407/19 – 07,13 и 27 Април
Судија Фанка Јанчулева Михаиловска
К.бр. 2020/10 – 03 Април
Судија Ленка Давиткова
К.бр. 1878/19 – 29 Април / К.бр. 817/11 – 23 Април и 07 Мај
Судија Славица Андреевска
К.бр. 480/20 – 12 Април / К.бр. 360/18 – 09 Април.
Судија Софија Лаличиќ
К.бр. 642/20 – 03 Април
Судија Марија Клетничка Марковска
К.бр.622/20

Од судот информираат дека во зависно од потребите, листата ќе биде ажурирана и надополнета за што јавноста ќе биде дополнително известена.

 

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе

Турската влада има нови барања од социјалните медиуми и дигиталните платформи како што се Фејсбук (Facebook), Ватсап (Whatsapp), Инстаграм (Instagram) и Твитер (Twitter). 

повеќе

Баталете ги овие глупости со Бугарија, а Османи нека си фати патот до Брисел да земе обрасци за членство во ЕЕО и нека ги пополнат брзо.

повеќе