Судот одлучува за притворот

Кацарска не дозволи ниту еден обвинет да излезе од судница за време на паузата

По образложувањето на одбраната и обвинетите за барањата за продолжување и определување на мерка притвор, судијката Добрила Кацарска даде пауза од еден час за судот да донесе одлука.

Таа не дозволи ниту еден обвинет да ја напушти судницата, а посочи дека ако полицијата успее да организира, роднините може да се видат со притворените лица и дозволи напуштање на судницата само за во тоалет. Таа му рече на обвинетиот Игор Дурловски кого денес го ослободи од обвинение поради немање на докази за кривичното дело „терористичко загрозување на Уставот и безбедноста“ дека може да го напушти судењето и да си оди дома.

Ваквата одлука на Кацарска следи по барањето на обвинителката Ивана Трајчева за определување мерка притвор за сите обвинети кои денес добија затворски казни од 7 до 18 години за упадот во Собранието на 27 април 2017.

По паузата Кацарска треба да донесе одлука за притвор до правосилност на пресуда.

К.Д.

 

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе