Јовановски: Во Меѓународен сојуз беа потпишувани договори и од други лица, не само од Ременски

Во Меѓународен сојуз беа потпишувани договори и од други лица кои беа дел од него, а не само од Фросина Ременски, изјави во воведни зборови Бојан Јовановски, на денешното рочиште за случајот Меѓународен сојуз.

Јовановски, кој е првообвинет во случајот, нагласи дека ќе докаже оти не се работи за никаква измама и побара целосно да му биде вештачен телефонот, бидејќи, како што рече, во него има и други фотографии и обвини оти нив не ги штити пресумпцијата на невиност.

Кажа дека во овој случај се работи за интерес на бизнисмените Силјан Мицевски и Ардијан Амзовски, и оти не постои ни „и" од измама.

Јовановски нагласи дека идеен творец на проектот била пензионерката Лилјана Тодоровска и таа ги примила средствата од бизнисменот Силјан Мицевски.

Во случајот „Меѓународен сојуз", заедно со Бојан Јовановски-Боки 13, обвинети се и Јасна Мандиќ, Фросина Ременски, Миле Јовановски и Христина Блажеска за кривичните дела „измама" и „перење пари".

Судскиот процес го води судијката Софче Гаврилова-Ефремова, а застапник на обвинението е Вилма Рускоска.

Според обвинението, обвинетите ги измамиле бизнисмените Силјан Мицески и Ардијан Амзоски дека ќе учествуваат во проект преку „Меѓународен сојуз" на Бојан Јовановски-Боки 13 и ги оштетиле со повеќе од милион евра.

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе