За „Талир 2 “

Груевски немал адвокат, ќе добие по службена должност

Основниот суд Скопје 1 го одложи судењето за случајот „Талир 2“. Причина за одложување на судењето беше тоа што обвинетиот бегалец Никола Груевски немаше адвокат, па судот треба да му назначи бранител по службена должност. Овој судски процес се однесува на изградбата на седиштето на ВМРО-ДПМНЕ.

Неговиот досегашен правен затапник, Дончно Наков, и на претходното рочиште зборуваше дека нема полномошно.

Тој рече дека полномошното кое тој го има од неговиот клиент се однесува за предмет на СЈО кој се води под друг број во обвинителството, во кој има специјални докази и специјална надлежност, па побара прво да добие согласност од Груевски дали може да го застапува сега кога предметот е префрлен во скопското обвинителство и е заведен под нов број.

Обвинет во овој случај, покрај Никола Груевски, е и Кирил Божиновски.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе