Груевски ќе биде отсутен и на денешното судење за насилството во општина Центар

За денес во Основниот суд Скопје 1 е закажано продолжение на судскиот процес за случајот со насилството во општина Центар. Во овој предмет во кој постапува СЈО обвинет е и избеганиот поранешен премиер, осудениот Никола Груевски.

Денес судот треба да одлучи што во иднина ќе се случува со овој предмет во кој се обвинети уште неколку лица, со оглед дека за Груевски е распишана меѓународна потерница.

Судот до пред два дена не беше известен за тоа дали Груевски е достапен на органите на прогонот, па судијата Осман Шабани кој постапува во случајот „Титаник“ во кој е обвинет и Груевски, рече дека ќе побара известување на достапноста на експремиерот, па ќе одлучи дали ќе му суди во отсуство.

Одлука за отсуството на Груевски треба да донесат и судиите во случајот со насилството во општина Центар. Овој предмет стаса до доказна фаза и на последните неколку рочишта се сослушуваа сведоци.

К.Д.

Кинеското присуство во Македонија не треба да се преценува или стигматизира, туку да се искористи,

повеќе

Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на повратниците.

повеќе

Граѓаните сѐ повеќе ја согледуваат неопходноста од непартиска форма на самоорганизирање.

повеќе