На судењето за „Плацеви на Водно“

Груевски беше запнат за локација во Сопиште, мислеше дека така ќе најде мир, сведочеше Протоѓер

Поранешниот Генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ и на Владата, Мартин Протоѓер денеска сведочеше пред Судот за случајот Плацеви на Водно. „Би сакал да појаснам дека од 2005 година имавме коректен однос. Сме дискутирале на најразлични теми поврзани со секојдневниот живот, од политички до приватни теми“, сведочеше Протоѓер. 

„Се сеќавам дека во повеќе наврати зборувавме за тоа кој каде би сакал да живее по завршување на мандатот. Му велев дека цел живот живеам во стан и не би менувал. Но тој и покрај тоа што исто така живееше во стан, рече дека сака да живее во куќа, рече Протоѓер.

Тој рече дека Груевски му кажал дека сака да живее во Сопиште.

„Често пати зборувавме и за локации, која е најдобра за живеење. Лекарите заради некои хронични состојби му препорачуваа да живее на повисоко место. Беше некако запнат за локација како Сопиште итн. Сакаше да живее во куќа, мислеше дека така ќе најде мир. Мене ми беше невообичаено бидејќи околу 2012 година ми спомна дека земал некое земјиште од 10.000 квадрати некаде на Водно. За волја на вистината, за други детали не сме разговарале. Тој беше таков човек, сакаше да беше внимателен, претпазлив и ако не сака да каже нешто не кажуваше“, рече Протоѓер.

Тој додаде дека и покрај тоа Груевски продолжил да зборува за Сопиште.

„Посебно зборувавме во 2015 година кога сакав да го продадам станот, а тој повторно ја врати темата за Сопиште, како да не се  случило тоа за земјиштето во Водно, повеќе не спомена,“ рече сведокот.

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи на тој начин дека е заробеник на сопственото задоволство.

повеќе

Грејната сезона заврши во месец април како и секоја година, но последнава беше со многу проблеми кои произлегоа од енергетската криза, од војната во Украина и генерално од светската економска криза.

повеќе