Уште една пресуда по признание на вина

Една година и седум месеци затвор за обвинет во „Двојник“

Една година и седум месеци затвор за злоупотреба на службената положба и овластувања доби обвинетиот од МВР што призна вина на денешното рочиште за случајот „Двојник“ со издавањето фалсификувани пасоши преку системот. Заедно со првостепената пресуда тој доби и забрана за вршење дејност во период од 10 години. 

Обвинетиот Шемседин Јашари е шестиот вработен во МВР кој призна вина за делото, откака на минатото рочиште вина признаа четворица негови колеги и еден „поттикнувач“.

Обвинетите Денис Баруфи, Ален Личина, Ѓорѓе Велков, Фарук Биља и Раиф Мифтари, пред два дена пред судот рекоа дека се чувствува виновни за делото и доброволно ја признаваат вината. 

Во случајот обвинети се 11 лица, од кои десетмина вработени во Одделението за управни работи во МВР се товарат дека го сториле кривичното дело продолжена злоупотреба на службената положба и овластување, а едно лице е обвинето за поттикнување.

Според обвинението, во периодот од јуни 2017 до крајот на 2020 година, биле издадени пасоши на 214 странски и еден македонски државјанин.

 

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе

За првпат во историјата на албанската демократија, една иста партија ќе биде на чело на земјата три последователни мандати. 

повеќе